Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Εφαρμογή του Νόμου της Καθαρής Δυνατότητας

 Εφαρμογή του Νόμου της Καθαρής Δυνατότητας
Πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε στη ζωή μας το Νόμο της Καθαρής Δυνατότητας, το πεδίο όλων των πιθανοτήτων; Αν θέλετε να απολαύσετε τα πλεονεκτήματα του πεδίου της
καθαρής δυνατότητας, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πλήρως την εγγενή δημιουργικότητα της καθαρής συνείδησης, τότε θα πρέπει να αποκτήσετε την πρόσβαση σ’ αυτό. Ένας τρόπος είναι η καθημερινή εξάσκηση στη σιωπή, το διαλογισμό και την απουσία κριτικής. Αν περνάτε κάποιο χρόνο κοντά στη φύση, αυτό θα σας επιτρέψει επίσης την πρόσβαση στις εγγενείς ποιότητες αυτού του πεδίου: την αστείρευτη δημιουργικότητα, την ελευθερία και την ήρεμη χαρά.
Η εξάσκηση στη σιωπή απαιτεί να βρίσκετε κάθε μέρα λίγο χρόνο, απλά και μόνο για να υπάρχετε. Για να έχετε την εμπειρία της σιωπής, θα πρέπει να απέχετε για κάποιο διάστημα από τη δραστηριότητα του λόγου, όπως επίσης και από δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, το άκουσμα του ραδιοφώνου η το διάβασμα ενός βιβλίου.
Αν ποτέ δε δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να νιώσει τη σιωπή, ο εσωτερικός σας διάλογος θ’ αποτελεί πάντα σοβαρό παράγοντα σύγχυσης και πλάνης.
Προσπαθείτε να βρείτε λίγη ώρα για να αισθανθείτε τη σιωπή, ή πάλι αποφασίστε να μη μιλάτε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε ημέρα. Μπορείτε να το κάνετε για δυο ώρες ή – αν αυτό σας φαίνεται πολύ – τουλάχιστον μια ώρα καθημερινά. Μια φορά στις τόσες, προσπαθείτε να αισθανθείτε τη σιωπή για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως μια ολόκληρη ημέρα, δυο ημέρες ή ακόμα και μια εβδομάδα.
Τι συμβαίνει όταν βιώσετε την εμπειρία της σιωπής; Στην αρχή ο εσωτερικός σας διάλογος δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Νιώθετε μια έντονη ανάγκη να πείτε πράγματα. Έχω γνωρίσει ανθρώπους οι οποίοι κυριολεκτικά τρελάθηκαν την πρώτη μέρα που αποφάσισαν να τηρήσουν μια παρατεταμένη περίοδο σιωπής. Ξαφνικά νιώθουν να τους πνίγει μια αίσθηση αγωνίας και βιασύνης. Όσο όμως ζουν την εμπειρία, ο εσωτερικός τους διάλογος αρχίζει να καταλαγιάζει. Γρήγορα η σιωπή γίνεται βαθιά. Αυτό συμβαίνει επειδή μετά από λίγο το μυαλό εγκαταλείπει την προσπάθεια. Συνειδητοποιεί πως δεν ωφελεί να κάνει γύρους στα ίδια και τα ίδια όταν εσείς – ο Εαυτός, το πνεύμα, Αυτός που κάνει τις επιλογές – έχει αποφασίσει να μη μιλήσει. Καθώς ο εσωτερικός διάλογος ησυχάζει, αρχίζετε να νιώθετε τη σιωπή του πεδίου της καθαρής δυνατότητας.
Η εξάσκηση στη σιωπή – και σε περιόδους που σας είναι βολικό – είναι ένας μόνο τρόπος για να νιώσετε το Νόμο της Καθαρής Δυνατότητας. Ένας άλλος τρόπος, είναι να περνάτε ένα χρονικό διάστημα κάθε μέρα με διαλογισμό. Το ιδεατό θα ήταν να διαλογίζεστε τουλάχιστον μισή ώρα κάθε πρωί και άλλη μισή ώρα κάθε βράδυ. Με το διαλογισμό μαθαίνετε να ζείτε μέσα στο πεδίο της καθαρής σιωπής και της καθαρής αντίληψης. Μέσα σ’ αυτό το πεδίο της καθαρής σιωπής ενυπάρχει ένα πεδίο άπειρου συσχετισμού, ένα πεδίο απεριόριστης οργανωτικής δύναμης, ένα υπέρτατο πεδίο δημιουργίας, όπου τα πάντα συνδέονται αναπόσπαστα μεταξύ τους.
Στον πέμπτο πνευματικό νόμο, το Νόμο της Πρόθεσης και της Επιθυμίας, θα μάθετε πώς να παρεμβάλλετε μια αμυδρή τάση επιθυμίας μέσα σ’ αυτό το πεδίο, έτσι ώστε η πραγματοποίηση των επιθυμιών σας να έρχεται σχεδόν στιγμιαία. Πρώτα όμως θα πρέπει να διδαχτείτε τη σιωπή. Η σιωπή είναι η πρώτη προϋπόθεση για την υλοποίηση των επιθυμιών σας, αφού μέσα στη σιωπή εξασφαλίζεται η σύνδεσή σας με το πεδίο της καθαρής δυνατότητας που μπορεί να ενορχηστρώσει για σας άπειρα σενάρια ή εκδοχές.
Φανταστείτε πως ρίχνετε μια μικρή πέτρα σε μια λιμνούλα και παρακολουθείτε τους κυματισμούς που δημιουργεί. Μετά από λίγο, όταν η επιφάνεια του νερού ηρεμήσει, μπορείτε να ρίξετε άλλο ένα πετραδάκι. Αυτό ακριβώς κάνετε όταν μπαίνετε στο πεδίο της καθαρής σιωπής και εισάγετε την πρόθεσή σας. Μέσα στη σιωπή, ακόμα και η πιο αδιόρατη πρόθεση θα δημιουργήσει κυματισμούς στα νερά της παγκόσμιας συνείδησης,, η οποία συνδέει τα πάντα μεταξύ τους. Αν όμως δεν νιώσετε την ακινησία της συνείδησης, τότε το μυαλό σας μοιάζει με φουρτουνιασμένο ωκεανό, μέσα στον οποίο θα μπορούσατε να ρίξετε έναν ουρανοξύστη χωρίς να προκαλέσετε κάποια αισθητή διαφορά. Στη Βίβλο υπάρχει η φράση: “Τώρα σιώπησε, και κατάλαβε πως είμαι ο Θεός”. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα απ’ το διαλογισμό…
Ένας άλλος δρόμος για να προσεγγίσει κανείς το πεδίο της καθαρής δυνατότητας είναι η εξάσκηση στη μη-κρίση. Κρίση είναι η συνεχής εκτίμηση των πραγμάτων ως σωστά ή λανθασμένα, καλά ή κακά. Όταν συνεχώς εκτιμάτε, κατατάσσετε, αναλύετε και κολλάτε ετικέτες, δημιουργείτε μεγάλη αναταραχή στον εσωτερικό σας διάλογο. Αυτή η αναταραχή περιορίζει τη ροή ενέργειας ανάμεσα σε σας και το πεδίο της καθαρής δυνατότητας. Στην κυριολεξία στενεύετε το “κενό” ανάμεσα στις σκέψεις.
Το κενό είναι η επαφή σας με το πεδίο της καθαρής δυνατότητας. Είναι αυτή η κατάσταση της καθαρής αντίληψης, το σιωπηλό διάστημα ανάμεσα στις σκέψεις, η εσωτερική ακινησία, που σας συνδέει με την αληθινή δύναμη. Όταν μειώνετε το κενό, μειώνετε τη σύνδεσή σας με το πεδίο της καθαρής δυνατότητας και της απεριόριστης δημιουργικότητας.
Στο βιβλίο «Μαθήματα Θαυμάτων», υπάρχει μια προσευχή που λέει: “Σήμερα δεν θα κρίνω τίποτα απ’ όσα θα δω να μου συμβαίνουν”. Η μη-κρίση δημιουργεί μέσα στο μυαλό σας τη σιωπή. Είναι μια καλή ιδέα, λοιπόν, να ξεκινάτε τη μέρα σας μ’ αυτή τη δήλωση. Σ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να θυμάστε αυτή τη φράση, κάθε φορά που συλλαμβάνετε τον εαυτό σας να κρίνει κάτι. Αν η αποχή αυτή σας φαίνεται δύσκολη για μια ολόκληρη ημέρα, μπορείτε απλώς να πείτε στον εαυτό σας: “Για την επόμενη ώρα, δεν θα κρίνω κανέναν” και από εκεί και πέρα να επεκτείνετε σταδιακά αυτό το χρονικό διάστημα.
Μέσα απ’ τη σιωπή, το διαλογισμό και τη μη-κρίση, θα προσεγγίσετε τον πρώτο νόμο, το Νόμο της Καθαρής Δυνατότητας. Έτσι και ξεκινήσετε, θα μπορέσετε να προσθέστε κι ένα τέταρτο στοιχείο σ’ αυτή την πρακτική, δηλαδή να περνάτε κάποιο χρόνο σε άμεση επικοινωνία με τη φύση. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια αρμονική και αμφίδρομη σχέση μ’ όλα τα στοιχεία και τις δυνάμεις της ζωής. Είτε πρόκειται για ένα ρυάκι, είτε ένα δάσος, ένα βουνό, μια λίμνη ή μια ακρογιαλιά, αυτή η σύνδεση με τη διάνοια της φύσης θα σας βοηθήσει να προσεγγίσετε το πεδίο της καθαρής δυνατότητας.
Πρέπει να μάθετε πώς να έρχεστε σ’ επαφή με την εσώτερη ουσία του Είναι σας. Η αληθινή ουσία βρίσκεται πέρα απ’ το εγώ. Είναι άφοβη και ελεύθερη. Δεν την αγγίζουν οι επικρίσεις και δεν τρέμει ούτε την παραμικρή πρόκληση. Δεν νιώθει κατώτερη αλλά ούτε και ανώτερη από κανέναν και είναι γεμάτη μαγεία και μυστήριο.
Η πρόσβαση στην αληθινή σας ουσία, θα σας δώσει ακόμα μια καλύτερη εικόνα του καθρέφτη των σχέσεων, αφού κάθε σχέση αποτελεί ένα καθρέφτισμα της σχέσης που έχετε με τον εαυτό σας. Ένα παράδειγμα, αν νιώθετε ενοχές, φόβους ή ανασφάλειες σχετικά με τα χρήματα, την επιτυχία ή οτιδήποτε άλλο, τότε αυτές αποτελούν καθρεφτίσματα της ενοχής, του φόβου και της ανασφάλειας που αποτελούν βασικές πλευρές της προσωπικότητάς σας. Κανένα ποσό χρημάτων και καμιά επιτυχία δεν μπορούν να λύσουν τα βασικά προβλήματα της ύπαρξης. Μόνο η γνωριμία με τον Ανώτερο Εαυτό μπορεί να φέρει την αληθινή θεραπεία. Όταν γειωθείτε με τη γνώση του Ανώτερου Εαυτού σας – όταν πράγματι κατανοήσετε την αληθινή σας φύση – τότε δεν θα ξανανιώσετε ποτέ πια ενοχή, φόβο ή ανασφάλεια σχετικά με τα χρήματα, την αφθονία ή την εκπλήρωση των επιθυμιών σας, μιας και θα έχετε συνειδητοποιήσει πως η ουσία κάθε υλικού πλούτου είναι η ζωτική ενέργεια και η καθαρή δυνατότητα. Η καθαρή δυνατότητα είναι αναπόσπαστα δεμένη με την αληθινή σας φύση.
Καθώς θα προσεγγίζετε όλο και περισσότερο την αληθινή σας φύση, θ’ αρχίστε να γεννάτε αυτόματα δημιουργικές σκέψεις, ακριβώς επειδή το πεδίο της καθαρής δυνατότητας είναι επίσης και το πεδίο της απεριόριστης δημιουργικότητας και της καθαρής γνώσης. Ο Φραντς Κάφκα – ο Αυστριακός φιλόσοφος και ποιητής – είπε κάποτε: “Δεν χρειάζεται να βγείτε απ’ το δωμάτιο σας. Μείνετε καθισμένοι στο τραπέζι σας και ακούστε. Δεν χρειάζεται καν να ακούσετε, απλώς περιμένετε. Δεν χρειάζεται καν να περιμένετε, απλώς μάθετε πως να μένετε αμίλητοι, ακίνητοι και μόνοι. Ο κόσμος θα σας προσφερθεί ελεύθερα για να τον ξεσκεπάσετε. Δεν θα έχει άλλη επιλογή. Θα πέσει εκστασιασμένος στα πόδια σας”.
Η αφθονία του σύμπαντος είναι μια έκφραση του δημιουργικού νου της φύσης. Όσο πιο συντονισμένοι είστε με το νου της φύσης, τόσο μεγαλύτερη πρόσβαση θα έχετε στην απεριόριστη δημιουργικότητα. Πρώτα όμως θα πρέπει να ξεπεράσετε την αναταραχή του δικού σας εσωτερικού διαλόγου και να έρθετε σ’ επαφή με τον πλούσιο, άπειρο και δημιουργικό νου. Τότε θα μπορείτε να εκμεταλλεύεστε τις δυνατότητες της δυναμικής δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα θα ζείτε την ακινησία του αιώνιου, απεριόριστου, δημιουργικού νου. Αυτός ο υπέροχος συνδυασμός του σιωπηλού, απεριόριστου και άπειρου νου, με τον δυναμικό, ελεγχόμενο και εξατομικευμένο νου, αποτελεί μια τέλεια ισορροπία ακινησίας και κίνησης ταυτόχρονα, η οποία μπορεί να πραγματοποιήσει οτιδήποτε θελήσετε. Αυτή η συνύπαρξη των αντιθέτων, σας κάνει ανεξάρτητους από καταστάσεις, γεγονότα, ανθρώπους και πράγματα.
Όταν αποδεχθείτε ήρεμα αυτή την υπέροχη συνύπαρξη των αντίθετων, συντονίζεστε με τον κόσμο της ενέργειας – την κβαντική “σούπα”, το μη-υλικό, το οποίο αποτελεί και την πηγή του φυσικού μας κόσμου. Αυτός ο κόσμος της ενέργειας είναι πάντοτε ρευστός, δυναμικός, εύκαμπτος, αεικίνητος. Παραμένει όμως ταυτόχρονα απαράλλαχτος, ήρεμος, ακίνητος, αιώνιος και σιωπηλός.
Η ακινησία από μόνη της αποτελεί δυνατότητα δημιουργίας. Η κίνηση από μόνη της αποτελεί δημιουργία, περιορισμένη όμως σε μια συγκεκριμένη όψη της εκδήλωσης. Έτσι, ο συνδυασμός ακινησίας και κίνησης, σας επιτρέπει να εξαπολύσετε τη δημιουργικότητά σας προς όλες τις κατευθύνσεις – οπουδήποτε σας οδηγεί η δύναμη της προσοχής σας.
Όποτε βρίσκεστε μέσα στην κίνηση και τη δραστηριότητα, φροντίστε να έχετε την ακινησία μέσα σας. Μ’ αυτό τον τρόπο, η χαοτική κίνηση γύρω σας ποτέ δεν θα επισκιάσει την πρόσβασή σας στη δεξαμενή της δημιουργικότητας, το πεδίο της καθαρής δυνατότητας.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ

Θα θέσω το Νόμο της Καθαρής Δυνατότητας σε λειτουργία, αποφασίζοντας ν’ ακολουθήσω σταθερά τα παρακάτω βήματα:
(1) Θα έρθω σ’ επαφή με το πεδίο της καθαρής δυνατότητας, εξασφαλίζοντας κάθε μέρα το χρόνο για να μένω σιωπηλός και απλά να Υπάρχω. Ακόμα, θα κάθομαι μόνος σε σιωπηλό διαλογισμό τουλάχιστον δυο φορές τη μέρα, για τριάντα περίπου λεπτά το πρωί και τριάντα το βράδυ.
(2) Θα βρίσκω το χρόνο κάθε ημέρα, για να επικοινωνώ με τη φύση και να παρακολουθώ σιωπηλά τη διάνοια του Θεού μέσα σε κάθε ζωντανό πράγμα. Θα κάθομαι αμίλητος και θα παρακολουθώ ένα ηλιοβασίλεμα, ή θ’ ακούω τον ήχο της θάλασσας ή ενός ρυακιού, ή απλά θα μυρίζω ένα λουλούδι. Μέσα στην έκσταση της σιωπής μου και με την επικοινωνία μου με τη φύση, θ’ απολαμβάνω τον παλμό της ζωής που ρέει αιώνια, το πεδίο της καθαρής δυνατότητας και της απεριόριστης δημιουργικότητας.
(3) Δεν θα κρίνω τίποτα. Θ’ αρχίζω τη μέρα μου με τη φράση: “Σήμερα δεν θα κρίνω τίποτα απ’ όσα θα μου συμβούν” και όλη την ήμερα θα υπενθυμίζω στον εαυτό μου να μην κρίνει.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

3 Yoga Mudras for Love, Focus, and Freedom

By Christine Chen  




Yoga’s hand expressions, mudras, are said to shift energies from what we might be experiencing to how we want to feel. Learn three you can use today.

Everything you do with your hands is an expression of your heart. Think about it: blowing a kiss, a high five in triumph, or cuddling a pet are all ways you express the feelings that are beating in your chest. Conversely, are you flipping the bird? Shaking a clenched fist? Gripping the steering wheel?

Yoga with Your Hands: Mudras

Yoga’s hand expressions are called mudras, which are said to shift energies from what we might be experiencing to how we want to feel. With the frenetic, stressful, often toxic pace of modern life, the ability to change your state of mind by making different shapes with your hands is nothing short of a personal superpower. And, while the physical effort is minimal, the energetic impact can be huge.
“When a mudra is done with full concentration, and a state of serenity is maintained, cerebral activity is calmed and regenerated,” wrote Gertrud Hirschi, author of Yoga in Your Hands. Each of your fingers corresponds to elements and concepts, for example: earth, sky, fire, the individual, or the divine. When mudras are practiced with presence, positivity, and sincere intention, Hirschi says you can become more “content, serene, courageous, and cheerful.”
When I’m feeling rather low, Garuda (the mystical bird) mudra lifts me up. I can’t count the number of times I have collected my fingers into Mukula (beak hand) mudras and placed them where I needed healing.
Pain and me, we have a deep relationship. More than 15 years ago, a combination of repetitive motion, chronic stress, and a car accident left me in unbearable neck and back pain and numbed my right leg and arm simultaneously. There were moments the simple act of sitting up was too much. Back then, when it hurt to move my body, I moved my hands, which kept me positive and on the path to wellness.
Also see Gestures of Awakening: 5 Mudras for the Summer Solstice

Benefits of Mudras

Recently, I came across some new research about the relationship between pain and crossing your fingers. How many times have you said, “I’m keeping my fingers crossed,” because you really wished for something with all your heart? Crossing fingers is a mudra, too!
The experiment revealed a relationship between manipulating body parts to alleviate pain—stimulating one part of the finger to feel less pain somewhere else. For chronic pain sufferers, “it raises the interesting possibility that pain levels could be manipulated by applying additional stimuli, and by moving one part of the body relative to others,” the senior author of the study explained.
Pain research is critical, as chronic pain is considered a crisis in America, estimated at $300 billion in lost productivity in recent years by the American Academy of Pain Medicine. Harvard-reported research shows a weekly yoga class helps mobility more than standard medical care for the condition, and Paul Christo, M.D., an associate professor at Johns Hopkins School of Medicine for Pain Management recommends yoga as a supplemental treatment for many of his patients. He shared with me that “pain can take over your life and make you feel like you’re a prisoner,” then added, “the practice allows patients to better cope with the biological, psychological, and social dimensions of having persistent pain.”
Perhaps today’s world is ready to acknowledge what yogis have believed for many years: Yoga, which includes shape shifting within our own hands, can help heal, because it changes the way we feel. Mudras may be 5,000 years old, but if modern life’s painful stresses and/or actual physical pain can make you a prisoner, mudras most certainly matter more than ever.
In some cases, a sequence of mudras can be therapy when a condition has to do with hand dexterity. Also, combining them can create an even more powerful shift: my combo of Mushti (fist) and Pushpaputa (handful of flowers) mudras releases pent up energies in favor of a more ease and acceptance. I call it “Forgive the Frenemy.”
Most mudras can be done by anyone, regardless of physical mobility, which is what makes them some of our most accessible healing powers within. Look into the mudras and experience comfort, goodness, or hopeful change. Here are three mudras I use all the time, including some from my book Happy-Go-Yoga: Simple Poses to Relieve Pain, Reduce Stress, and Add Joy.

Love-Multiplier-(Anahata-Chakra-Mudra)

Love Multiplier (Inspired by Anahata Chakra Mudra)

Use “Love Multiplier” anytime to increase love: to invite more love into your life, to send love and compassion, to heal a broken heart, or to give yourself courage to love and embrace the future.
Also see Heart Chakra Tune-Up Practice

Total-Brain-Power-(Hakini-Mudra)

Total Brain Power (Inspired by Hakini Mudra)

When you’re feeling scatter-brained, here’s how you can bring disparate parts of your mental state together for “Total Brain Power,” focusing them at your third eye, the yogic and energetic space of wisdom, intuition, imagination, dreams, and clarity.
Also see Third Eye Chakra Tune-Up Practice

snag-201506-blog

The Snag (Inspired by Ganesha Mudra)

If you acknowledge that life has its snags, you can see them as moments to pause and regroup, helping you cope better when you’re feeling blocked. By meditating on the actual obstacle, instead of feeling stuck, you might be curious enough to head in a different direction for discovery and adventure.
For more about mudras and how they can shift energy in the mind and body read on at Sonima.com.

http://www.yogajournal.com/yoga-101/3-yoga-mudras-love-focus-freedom/ 

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Άσκηση Προσοχής

 Άσκηση Προσοχής

Η παρακάτω άσκηση είναι μια πολύ καλή τεχνική για να εκπαιδεύσετε το νου σας να παραμένει εστιασμένος εκεί που ΕΣΕΙΣ θέλετε και όχι όπου εκείνος θέλει. Όπως όλες οι ασκήσεις χρειάζεται πειθαρχία και επιμονή αλλά τα αποτελέσματα θα σας αποζημιώσουν.
Πάρε το ρολόι σου και σταθεροποίησε το μάτι σου στο λεπτοδείκτη.
Παρακολούθησέ το καθώς κάνει μια πλήρη περιστροφή του ενός λεπτού και μην αφήσεις το μάτι σου να περιπλανηθεί.
Όταν θα είσαι εντελώς σίγουρος, ότι μπορείς να εστιάσεις την προσοχή σου για μια περιστροφή, θα έχεις αρχίσει να αναπτύσσεις την ισχύ σου της σκέψης. Έχοντας επιτύχει αυτό, ενώ διατηρείς την εστίαση της προσοχής σου στον λεπτοδείκτη, μέτρα από μέσα σου από το 1 έως το 10 και μετά αντίστροφα.
Αυτό απαιτεί διπλή προσοχή, ένα μέρος είναι στην κίνηση του δείκτη και το άλλο στο μέτρημα.
Μπορεί στην αρχή να σού φανεί εύκολο, αλλά συνέχισε μέχρι να γίνει δύσκολο.
Έχοντας φτάσει ως εδώ, συνέχισε να διατηρείς το μάτι σου στον κινούμενο δείκτη και συνέχισε να μετράς νοερά, και τότε, την ίδια στιγμή, επανέλαβε στον εαυτό σου ένα στίχο από μια ομοιοκαταληξία.
Κάν’το για 2-3 λεπτά.