Ο Σουάμι Νιράντζαν έχει αναφέρει πως υπάρχουν τέσσερα σημαντικά στάδια στη γιόγκα: η γιογκική πρακτική, η γιογκική σάντανα, ο γιογκικός τρόπος ζωής και η κουλτούρα της γιόγκα.
Όταν αρχίζουμε να ζούμε συνειδητά, αρχίζουμε να εισάγουμε τη γιόγκα στον τρόπο της ζωής μας, μαζί με κομμάτια των γιογκικών πρακτικών μας, όπως οι άσανα, οι πραναγιάμα και ο διαλογισμός, όπως και μια επιπρόσθετη γιογκική σάντανα – το να ακολουθείτε ένα σκοπό που τον έχει καθορίσει η γιόγκα και όχι μια δική σας προσωπική επιδίωξη.Το τέταρτο στάδιο της κουλτούρας της γιόγκα συνίσταται από την εμβάθυνση στον τρόπο με τον οποίο βιώνετε τη γιόγκα και από την ενσωμάτωση της γιογκικής στάσης στην καθημερινή σας ζωή. Τότε πλέον η γιόγκα, έχει γίνει ένα βαθύ σαμσκάρα (νοητικό αποτύπωμα) μέσα σας και αποτελεί τώρα, μέρος του χαρακτήρα σας.
Ο Σουάμι Σιβανάντα έχει αναφέρει τα εξής: «Σπέρνοντας μια σκέψη, θερίζετε μια δράση. Σπέρνοντας μια δράση, θερίζετε μια συνήθεια. Σπέρνοντας μια συνήθεια,
θερίζετε ένα χαρακτήρα. Σπέρνοντας ένα χαρακτήρα, θερίζετε ένα πεπρωμένο».
Αυτό μπορεί να συνοψιστεί στο εξής: «Αυτό που σκέφτεσαι, αυτό θα γίνεις». Τα πάντα ξεκινούν με τη σπορά των σκέψεων. Και όσο προοδεύουμε στο να ζούμε συνειδητά, μαθαίνουμε πώς να παρατηρούμε τους θετικούς και τους αρνητικούς τρόπους σκέψης και πώς αυτοί μας οδηγούν σε ενστικτώδεις αντιδράσεις. Ακόμη, προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα θετικό νου και παρατηρούμε το θετικό μέσα μας.
Ο γκούρου μου, ο Σουάμι Σατυανάντα, μου έχει πει: «Ότι συμβαίνει στη ζωή σου, θα συμβεί για το καλό σου». Υπάρχει λόγος πίσω από ότι συμβαίνει. Από τη θέση που
βρισκόμαστε, με την επίγνωση που έχουμε στο συγκεκριμένο σημείο, μπορεί να μη διαθέτουμε την όραση που θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε γιατί αντιμετωπίζουμε αυτά που αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε. Παρόλα αυτά, εάν μπορούσαμε να διευρύνουμε την αντίληψή μας – και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε – τότε θα οδηγούμασταν σε μια κατανόηση, του γιατί αντιμετωπίζουμε αυτά που αντιμετωπίζουμε.
Επίσης θα αντιλαμβανόμασταν πως ότι μας συμβαίνει, συμβαίνει για το δικό μας καλό, για τη δική μας ανάπτυξη και για την εξέλιξή μας. Τότε, εάν επιθυμήσουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές στη ζωή μας, μέσω της εκπαίδευσης στο να ζούμε συνειδητά, έχουμε τη δυνατότητα να εισέλθουμε στον εσωτερικό μας χώρο και να προετοιμάσουμε τον εαυτό μας για αλλαγή. Έχουμε τη δυνατότητα συνειδητά να κάνουμε στη ζωή μας αλλαγές προς το καλύτερο. Όλο αυτό είναι μια διαδικασία που συμβαίνει βήμα-βήμα και συμπεριλαμβάνει συνεχή επανάληψη.
Με την πάροδο του χρόνου, η πιστή επανάληψη των πρακτικών και των καθημερινών προσπαθειών, προχωρούν σε βάθος και μια φωτεινή μέρα, θα βρείτε πως ο εαυτός σας δεν αντιδρά σε κάτι στο οποίο αντιδρούσατε αυτόματα όλη σας τη ζωή. Κατόπιν θα πείτε: «Ω! Η γιόγκα λειτουργεί!» Αυτή η συνειδητοποίηση σάς δίνει τη δύναμη και τον ενθουσιασμό να συνεχίσετε την πορεία σας και είναι σημαντικό να συνεχίσετε να προχωράτε, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες. Κάθε μέρα είναι γεμάτη εκπλήξεις για μας και αυτές δεν εξελίσσονται απαραίτητα με τον τρόπο που τις σχεδιάσαμε. Αλλά οφείλουμε να μπορούμε να καβαλήσουμε τη ράχη του κύματος της κάθε μέρας.
Όπως ακριβώς ο σέρφερ, έτσι χρειάζεται να έχετε την ικανότητα να ισορροπείτε ώστε να παραμένετε κυρίαρχοι της κατάστασης. Αυτό είναι γιόγκα. Η γιόγκα θα σας καταστήσει κύριο του νου σας και δε θα είστε πλέον σκλάβοι του. Και έχοντας γίνει κύριοι του νου, γίνεστε οι αρχιτέκτονες του δικού σας πεπρωμένου.
Η Πρατιπάκσα Μπάβανα ή αλλιώς, η αντίθετη σκέψη
Στη σούτρα 2.33 ο Πατάντζαλι (ο πατέρας της κλασικής και της σύγχρονης γιόγκα) μας δίνει ένα απόφθεγμα που εμπεριέχει την ουσία της γιογκικής πρακτικής που είναι γνωστή ως Πρατιπάκσα Μπάβανα. Πρατιπάκσα Μπάβανα είναι σανσκριτικές λέξεις, που μεταφράζονται ως «το να κινείσαι προς την απέναντι πλευρά» ή «το να μετακινείς τη συνείδηση, από ένα αρνητικό αντικείμενο προς ένα θετικό».
Προκειμένου να κατανοήσουμε τη σούτρα του Πατάντζαλι και να τη βάλουμε σε πρακτική εφαρμογή, θα βοηθούσε να φανταστούμε το νου σαν ένα κήπο. Όταν έχετε κήπο, τον φροντίζετε. Δεν επιτρέπετε να αναπτυχθούν ζιζάνια για πολύ, μια και είστε προσεκτικοί και σε εγρήγορση και τα ξεριζώνετε αμέσως μόλις τα αντιληφθείτε. Ο νους είναι σαν κήπος και οι αρνητικές σκέψεις είναι τα ζιζάνια. Όσο περισσότερο εμβαθύνετε στις ψυχολογικές και φιλοσοφικές διαστάσεις της γιόγκα, τόσο μαθαίνετε πως δεν υπάρχει χώρος για να εισέλθει στο νου σας ούτε καν μία αρνητική σκέψη. Οφείλετε να την ξεριζώσετε άμεσα.
Η Πρατιπάκσα Μπάβανα ή αλλιώς η αντίθετη σκέψη, είναι μια τεχνική για να καταπνίξετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις εν τη γενέσει τους. Όταν αναγνωρίζετε πως έχετε μια αρνητική σκέψη ή μια αρνητική τάση στο νου, αμέσως την αντικαθιστάτε με μια θετική σκέψη. Και σε μια αξιοσημείωτα σύντομη χρονική περίοδο, εάν το κάνουμε αυτό συστηματικά και καθημερινά, εκείνα τα μικρά ζιζάνια των αρνητικών σκέψεων (προς τον εαυτό μας, τους άλλους, τη δουλειά, την κυβέρνηση ή τον κόσμο) τείνουν να εκλείψουν. Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή τεχνική.
Χρειάζεται να εξασκήσετε την τεχνική αυτή, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας, επειδή δεν τελειώνει. Πρόκειται για εργασία που διαρκεί μια ζωή. Δεν τελειώνει επειδή, πάντοτε καιροφυλακτώντας πίσω από τη γωνία, υπάρχει εκείνη η δυσάρεστη διάθεση ή η αρνητικότητα, που περιμένει να ριζώσει και να κυριαρχήσει στον κήπο σας. Γι αυτό, να είστε σωστοί κηπουροί και πάντοτε να παραμένετε σε εγρήγορση.
Ξεριζώνοντας τα ζιζάνια της αρνητικότητας, αρχίζουμε να αλλάζουμε τον τρόπο της σκέψης μας. Όταν αρχίζετε να αλλάζετε τον τρόπο που σκέφτεστε, αρχίζετε να
διαχειρίζεστε τη ζωή σας. Ο σημερινός σας τρόπος σκέψης, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του πώς οι γονείς σας, η θρησκεία σας και οι δάσκαλοι της νεανικής σας ηλικίας σάς δίδαξαν να σκέφτεστε. Εάν οι γονείς σας σάς δίδαξαν να ασκείτε κριτική, μέσω της κριτικής που ασκούσαν οι ίδιοι σε σας στα πρώτα σας χρόνια, τότε έτσι θα είστε κι εσείς σήμερα.
Εάν οι γονείς σας, σας έχουν διδάξει να είστε θερμοί, στοργικοί και εκδηλωτικοί, μέσω του τρόπου με τον οποίο σας απευθυνόταν όταν ήσασταν παιδί, τότε έτσι συμπεριφέρεστε σήμερα. Υπάρχουν τρία στάδια στην πρακτική της Πρατιπάκσα Μπάβανα ή αλλιώς στην αντίθετη σκέψη:
το πρώτο στάδιο, είναι το να έχετε επίγνωση και να αντιλαμβάνεστε ότι γίνεστε αρνητικοί. Να έχετε επίγνωση ότι αντιδράτε ενστικτωδώς και πως γίνεστε δυσάρεστοι, κατηφείς, θυμωμένοι κτλ. Χρειάζεται να το αναγνωρίσετε αυτό. Εάν σας χτυπήσει η αρνητικότητα και νιώθετε κατηφείς ή καταθλιπτικοί, το γνωρίζετε. Υπάρχουν άτομα που είναι σε χειρότερη κατάσταση από σας. Βρίσκονται σε αυτές τις συνθήκες και δεν το αντιλαμβάνονται. Βρίσκονται σε σύγχυση και δε μπορούν να κάνουν τίποτε γι’ αυτό. Πρέπει να πείτε στον εαυτό σας: «Ναι, είμαι αρνητικός».
Το δεύτερο στάδιο είναι το να αντιληφθείτε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Δε θα μπορέσετε να αλλάξετε τον αυριανό καιρό. Δε μπορείτε να αλλάξετε πολλά πράγματα που πρόκειται να σας συμβούν στη ζωή σας μια και είναι στο πεπρωμένο σας να τα αντιμετωπίσετε. Παρόλα αυτά, μπορείτε σίγουρα να αλλάξετε τον τρόπο της σκέψης σας και τη στάση σας απέναντι στα γεγονότα και τους άλλους. Ο Σουάμι Σιβανάντα είπε επίσης: «Εάν καταφέρετε να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας, με την πάροδο του χρόνου θα αλλάξετε το ίδιο σας το πεπρωμένο προς το καλύτερο. Το πεπρωμένο σας βρίσκεται στα χέρια σας. Κανενός άλλου. Δεν είναι καν στα χέρια του Θεού, αφού ο Θεός μας έδωσε ελεύθερη βούληση. Σας έχει δώσει την ελευθερία να κάνετε αλλαγές στη ζωή σας και κάθε λεπτό της κάθε μέρας, οφείλετε να κάνετε αλλαγές οι οποίες θα καθορίσουν το επόμενο κεφάλαιο της ζωής σας».
Το τρίτο στάδιο είναι να κάνετε κάτι γι’ αυτό, το δε πρώτο βήμα για να κάνετε κάτι γι’ αυτό, είναι η αντίθετη σκέψη.
Για παράδειγμα: Πηγαίνω στο σπίτι κάποιου και μου σερβίρουν τούρτα σοκολάτα αντί για τούρτα βανίλια. Όμως εμένα μου αρέσει η τούρτα βανίλια και σκέφτομαι με το νου μου: Δε θα μπορούσε να φτιάξει τούρτα βανίλια; Μια απλή αρνητική σκέψη, όπως η συγκεκριμένη είναι ένα ζιζάνιο στο νου και αν του δοθεί η δυνατότητα να επιβιώσει, θα βγάλει και πολλά ακόμη ζιζάνια και θα μολύνει τον κήπο του νου μας. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές σκέψεις είναι σαν τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα. Πολλαπλασιάζονται με τρομακτική ταχύτητα. Εάν είστε σωματικά υγιής μπορείτε να κρατήσετε τον καρκίνο σε απόσταση, αλλά τελικά, τα καρκινικά κύτταρα θα κυριαρχήσουν στο σώμα σας και δε θα μπορείτε να τα ελέγχετε. Εάν πρόκειται να ζήσετε μια ολοκληρωμένη και ευτυχισμένη ζωή, τότε πρέπει να μάθετε πώς να καταστρέφετε το πρώτο βλάστημα μιας αρνητικής σκέψης.
H Σουάμι Σιβαμούρτι είναι από το Σατυανάντα Άσραμ
Περισσότερα: http://satyanandayoga.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου