Η σανσκριτική λέξη μούντρα μεταφράζεται ως χειρονομία ,ή εσωτερική στάση .
Οι μούντρας μπορούν να περιγραφούν ως παραψυχικές , συναισθηματικές , ευλαβικές , και αισθητικές χειρονομίες ή στάσεις που έχουν σαν σκοπό να ενώσουν την ατομική πρανική δύναμη με την παγκόσμια ή κοσμική δύναμη .
Οι μούντρας είναι ένας συνδυασμός από λεπτές , σωματικές κινήσεις που αλλάζουν τη διάθεση , τη συμπεριφορά και την αντίληψη , και οι οποίες εμβαθύνουν την επίγνωση και την συγκέντρωση .
Μιά μουντρα μπορεί να χρησιμοποιεί ολόκληρο το σώμα σε ένα συνδυασμό από ασάνας , πραναγιάμα , μπάντας και τεχνικές οραματισμού ή μπορεί να είναι μια απλή στάση των χεριών .
Θεωρείται αυτόνομος κλάδος της γιόγκα και εισάγονται μετά από ικανή εξοικείωση με τις ασάνας , την προναγιάμα και τις μπάντας και αφού έχουν απομακρυνθεί τα μεγάλα μπλοκαρίσματα .
Οι πρακτικές οδηγίες από ένα γκουρού θεωρούνται απαραίτητες . Οι μούντρας είναι υψηλές τεχνικές που οδηγούν στην αφύπνιση των πράνας , των τσάκρας και της κουνταλίνι και δίνουν μεγάλα σίντις ή παραψυχικές δυνάμεις στον προχωρημένο ασκούμενο .
Οι μούντρας εδραιώνουν ένα άμεσο σύνδεσμο μεταξύ του ανναμάγια κόσα , του φυσικού σώματος , του μανομάγια κόσα , του νοητικού σώματος και του πραναγίαμα κόσα , του πρανικού σώματος . Χειρίζονται την πράνα με τον ίδιο τρόπο που η ενέργεια με την μορφή του φωτός ή των κυμάτων του ήχου εκτρέπεται από την παρουσία ενός καθρέφτη ή ενός απότομου βράχου . Τα νάντις και τα τσάκρας ακτινοβολούν συνεχώς πράνα που φυσιολογικά δραπετεύει από το σώμα και διαχέεται στον έξω κόσμο .Δημιουργώντας φράγματα μέσα στο σώμα μέσω της εξάσκησης των μούντρας , η ενέργεια ανακατευθύνεται προς τα μέσα . Οι μούντρας είναι σημαντικές τεχνικές αφύπνισης της της κουνταλίνι . Για το λόγο αυτό ενσωματώνονται στις πρακτικές της κρίγια και κουνταλίνι γιόγκα .
Μια επιστημονική ματιά στις μούντρας
Με επιστημονικούς όρους , οι μούντρας παρέχουν ένα μέσο προσέγγισης και επίδρασης πάνω στα υποσυνείδητα αντανακλαστικά και στα πρωταρχικά , ενστικτώδη μοντέλα συμπεριφοράς που πηγάζουν από τις πρωτόγονες περιοχές του εγκεφάλου γύρω από το εγκεφαλικό στέλεχος . Εγκαθιστούν μια λεπτή , μη νοητική σύνδεση με αυτές τις περιοχές . Κάθε μόντρα δημιουργεί ένα διαφορετικό σύνδεσμο και έχει και έχει διαφορετική επίδραση αντίστοιχα στο σώμα , το νού και την πράνα . Στόχος τους να απομακρύνουν τον ασκούμενο από τα ενστικτώδη μοντέλα συμπεριφοράς και να εδραιώσουν μια πιο εξευγενισμένη συνειδητότητα
Οι πέντε ομάδες των μόυντρας
1. Χάστα : οι μούντρας των χεριών . Είναι διαλογιστικές μούντρας . Ανακατευθύνουν την πράνα που εκπέμπεται απο τα χέρια πίσω στο σώμα . Οι μούντρας που ενώνουν τον αντίχειρα και τον δείκτη επηρεάζουν τον κινητικό φλοιό σε ένα λεπτοφυές επίπεδο , δημιουργώντας ένα ενεργειακό κύκλωμα που κινείται από τον εγκέφαλο προς τα χέρια και αντίθετα .
2.Μάνα : οι μούντρας του κεφαλιού . Χρησιμοποιούν τά μάτια , τα αυτιά , τη μύτη , τη γλώσσα και τα χείλη .
3. Κάγια : οι μούντρας των σωματικών στάσεων . Χρησιμοποιούν σωματικές στάσεις συνδυασμένες στάσεις συνδιασμένες με αναπνοή και συγκέντρωση .
4. Μπάντα : Οι μπάντας με κλείδωμα . Αυτές οι πρακτικές συνδυάζουν τις μούντρας και τις μπάντας . .Φορτίζουν το σύστημα με πράνα και το προετοιμάζουν για την αφύπνιση της κουνταλίνη .
5. Αντάρα : οι μούντρας του περίνεου : αυτές οι τεχνικές ανακατευθύνουν την πράνα από τα κατώτερα κέντρα στον εγκέφαλο . Οι μούντρας που ασχολούνται με την εκλέπτυνση της σεξουαλικής ενέργειας βρίσκονται σε αυτή την ομάδα .
Οι ομάδες αυτές επηρεάζουν ουσιαστικές περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού .
Πηγή : "Ασάνα , Πραναγιάμα , Μούντρα , Μπαντα " .
Σουαμι Σατυαναντα Σαρασουατι .
Yoga Publications Trust , Munger , Bihar , India .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου