Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

MUDRAS - Μούντρας




Η σανσκριτική λέξη μούντρα μεταφράζεται ως χειρονομία ,ή εσωτερική στάση .
Οι μούντρας μπορούν να περιγραφούν ως παραψυχικές , συναισθηματικές , ευλαβικές , και αισθητικές χειρονομίες ή στάσεις που έχουν σαν σκοπό να ενώσουν την ατομική πρανική δύναμη με την παγκόσμια ή κοσμική δύναμη .

Οι μούντρας είναι ένας συνδυασμός από λεπτές , σωματικές κινήσεις που αλλάζουν τη διάθεση , τη συμπεριφορά και την αντίληψη , και οι οποίες εμβαθύνουν την επίγνωση και την συγκέντρωση .

Μιά μουντρα μπορεί να χρησιμοποιεί ολόκληρο το σώμα σε ένα συνδυασμό από ασάνας , πραναγιάμα , μπάντας και τεχνικές οραματισμού ή μπορεί να είναι μια απλή στάση των χεριών .

Θεωρείται αυτόνομος κλάδος της γιόγκα και εισάγονται μετά από ικανή εξοικείωση με τις ασάνας , την προναγιάμα και τις μπάντας και αφού έχουν απομακρυνθεί τα μεγάλα μπλοκαρίσματα .

Οι πρακτικές οδηγίες από ένα γκουρού θεωρούνται απαραίτητες . Οι μούντρας είναι υψηλές τεχνικές που οδηγούν στην αφύπνιση των πράνας , των τσάκρας  και της κουνταλίνι  και δίνουν μεγάλα σίντις ή παραψυχικές δυνάμεις στον προχωρημένο ασκούμενο .

Οι μούντρας  εδραιώνουν ένα άμεσο  σύνδεσμο  μεταξύ του ανναμάγια κόσα , του φυσικού σώματος , του μανομάγια  κόσα , του  νοητικού σώματος και του πραναγίαμα  κόσα , του πρανικού σώματος . Χειρίζονται την πράνα  με τον ίδιο τρόπο που η ενέργεια με την μορφή του φωτός ή των κυμάτων του ήχου  εκτρέπεται  από την παρουσία ενός καθρέφτη ή ενός απότομου βράχου .  Τα νάντις και τα τσάκρας  ακτινοβολούν συνεχώς πράνα που φυσιολογικά δραπετεύει από το σώμα  και διαχέεται στον  έξω κόσμο .Δημιουργώντας φράγματα μέσα στο σώμα μέσω της εξάσκησης των μούντρας , η ενέργεια ανακατευθύνεται  προς τα μέσα . Οι μούντρας είναι σημαντικές τεχνικές αφύπνισης της της κουνταλίνι . Για το λόγο αυτό ενσωματώνονται στις πρακτικές της κρίγια και κουνταλίνι γιόγκα .

Μια επιστημονική ματιά στις μούντρας 

Με επιστημονικούς όρους , οι μούντρας παρέχουν ένα μέσο προσέγγισης και επίδρασης πάνω στα υποσυνείδητα αντανακλαστικά και στα πρωταρχικά , ενστικτώδη μοντέλα  συμπεριφοράς που πηγάζουν από τις πρωτόγονες περιοχές του εγκεφάλου γύρω από το εγκεφαλικό στέλεχος . Εγκαθιστούν μια λεπτή , μη νοητική σύνδεση με αυτές τις περιοχές . Κάθε μόντρα δημιουργεί ένα διαφορετικό σύνδεσμο και έχει και έχει διαφορετική επίδραση αντίστοιχα στο σώμα , το νού και την πράνα . Στόχος τους να απομακρύνουν τον ασκούμενο από τα ενστικτώδη μοντέλα συμπεριφοράς και να εδραιώσουν μια πιο εξευγενισμένη συνειδητότητα

Οι πέντε ομάδες των μόυντρας 

1. Χάστα : οι μούντρας των χεριών . Είναι διαλογιστικές μούντρας . Ανακατευθύνουν την πράνα που εκπέμπεται απο τα χέρια πίσω στο σώμα  .                                                                                                                                                                                                     Οι μούντρας που ενώνουν τον αντίχειρα και τον δείκτη επηρεάζουν τον κινητικό φλοιό σε ένα λεπτοφυές επίπεδο  , δημιουργώντας ένα  ενεργειακό κύκλωμα που κινείται από τον εγκέφαλο προς  τα χέρια  και αντίθετα .

2.Μάνα : οι μούντρας  του κεφαλιού . Χρησιμοποιούν τά μάτια , τα αυτιά , τη μύτη , τη γλώσσα και τα χείλη .

3. Κάγια : οι μούντρας των σωματικών στάσεων . Χρησιμοποιούν σωματικές στάσεις συνδυασμένες στάσεις  συνδιασμένες με  αναπνοή και συγκέντρωση .

4. Μπάντα : Οι μπάντας με κλείδωμα . Αυτές οι πρακτικές συνδυάζουν τις μούντρας και τις μπάντας . .Φορτίζουν το σύστημα με πράνα και το προετοιμάζουν για την αφύπνιση της κουνταλίνη .

5. Αντάρα : οι μούντρας του περίνεου : αυτές οι τεχνικές ανακατευθύνουν την πράνα από τα κατώτερα κέντρα στον εγκέφαλο . Οι μούντρας  που ασχολούνται με την εκλέπτυνση της σεξουαλικής ενέργειας βρίσκονται σε αυτή την ομάδα .

Οι ομάδες αυτές επηρεάζουν ουσιαστικές περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού .

Πηγή : "Ασάνα , Πραναγιάμα , Μούντρα  , Μπαντα " .
             Σουαμι Σατυαναντα Σαρασουατι .
             Yoga Publications Trust , Munger , Bihar , India .
         




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου