Σάββατο 16 Απριλίου 2016

ΟΣΣΟ - Κοιταζοντας μεσα στα ματια


Κοιτάζοντας μέσα στα μάτια

Κοιταζοντας μεσα στα ματια

Στάδιο 1: Κοίταξε μέσα στον άλλο
΄΄Καθήστε κάτω και κοιτάξτε ο ένας τον άλλο μέσα στα μάτια [είναι καλύτερα να ανοιγοκλείνεις τα μάτια όσο το δυνατό λιγότερο, το βλέμμα απαλό]. Κοίταγε όλο και πιο βαθιά, χωρίς να σκέφτεσαι.
΄΄Αν δεν σκέφτεσαι, αν κοιτάζεις απλώς μέσα στα μάτια, θα εξαφανιστούν σε λίγο τα κύματα και θα φανερωθεί ο ωκεανός. Αν μπορέσεις να κοιτάξεις βαθιά μέσα στα μάτια, θα νιώσεις ότι εξαφανίστηκε ο άνθρωπος, εξαφανίστηκε το άτομο. Κάποιο ωκεανικό φαινόμενο είναι κρυμμένο από πίσω, και ο άνθρωπος αυτός ήταν απλώς το κυμάτισμα κάποιου βάθους, ένα κύμα κάποιου άγνωστου, κρυμμένου πράγματος.
΄΄Κάνε το πρώτα με έναν άνθρωπο, γιατί βρίσκεσαι κοντύτερα σε αυτό τον τύπο κύματος. Έπειτα προχώρησε στα ζώα, που είναι λίγο πιο μακρινά. Έπειτα προχώρησε στα δέντρα, που είναι ακόμη μακρινότερα κύματα΄ έπειτα προχώρησε στις πέτρες.
Στάδιο 2: Το Οσσοανικό
΄΄Σύντομα θα αποκτήσεις την επίγνωση ότι υπάρχει παντού τριγύρω ένας ωκεανός. Θα δεις τότε ότι είσαι κι εσύ απλώς ένα κύμα΄ το εγώ σου είναι απλώς ένα κύμα.

΄΄Πίσω από το εγώ είναι κρυμμένο το ανώνυμο, το ένα. Γεννιούνται μόνο τα κύματα, ο ωκεανός παραμένει ο ίδιος. Γεννιούνται οι πολλοί, το ένα παραμένει το ίδιο.΄΄

Osho: Vedanta: Seven Steps to Samadhi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου