Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

O Osho για την ευτυχία



Ο άνθρωπος θέλει να είναι ευτυχισμένος , γι αυτό και προκαλεί δυστυχία . Αν θέλεις να βγεις από την δυστυχία , θα πρέπει να βγεις από την επιθυμία σου για ευτυχία . Τότε κανένας δεν μπορεί να σε κάνει δυστυχισμένο .......

Τη στιγμή που επιθυμείς την ευτυχία, έχεις απομακρυνθεί από το παρόν . ¨Έχεις απομακρυνθεί από το υπαρξιακό , έχεις ήδη μετακινηθεί στο μέλλον , το οποίο δεν βρίσκεται πουθενά , το οποίο δεν έχει έρθει ακόμη . Έχεις μετακινηθεί μέσα σε ένα όνειρο . Τώρα , τα όνειρα δεν μπορούν πότε να εκπληρωθούν . Η επιθυμία σου για ευτυχία είναι ένα όνειρο και το όνειρο είναι κάτι μη πραγματικό . Μέσα από το μη πραγματικό , κανένας δεν μπορεί  ποτέ να φτάσει στο πραγματικό . 

Η επιθυμία για ευτυχία δείχνει απλώς ότι δεν είσαι ευτυχισμένος αυτή τη στιγμή . ....

Σήμερα είσαι δυστυχισμένος . Το αύριο θα βγει από αυτή την δυστυχία και θα είσαι ακόμη πιο δυστυχισμένος . ....

Έτσι , το πρώτο πράγμα είναι το να μην ονειρεύεσαι , να μην προβάλεις . Το πρώτο πράγμα είναι να βρίσκεσαι στο εδώ και το τώρα . Και σε περιμένει μια τρομερή αποκάλυψη . Η αποκάλυψη είναι ότι κανένας δεν μπορεί να είναι δυστυχισμένος στο εδώ και τώρα .

Μπορείς να φέρεις την δυστυχία από το παρελθόν , από την μνήμη σου . Κάποιος σε πρόσβαλε χθες και εσύ ακόμα κουβαλάς την πληγή και αισθάνεσαι δυστυχισμένος γι αυτό . ......

Η μπορείς να είσαι δυστυχισμένος για το αύριο . Αύριο μπορεί να τελειώσουν τα χρήματα σου και τότε που θα πας να μείνεις ; Τι θα τρως ; Αύριο μπορεί να τελειώσουν τα χρήματα σου - τότε έρχεται η δυστυχία . Έρχεται είτε από το χθες είτε από το αύριο , ποτέ δεν είναι όμως στο εδώ και τώρα . .Αυτήν εδώ την στιγμή η δυστυχία είναι ανέφικτη . 

Αν το έχεις μάθει αυτό , μπορείς να γίνεις βούδας . .....

Η ευτυχία βρίσκεται εκεί που είσαι - όπου κι αν βρίσκεσαι , η ευτυχία βρίσκεται εκεί . Σε περιβάλει , είναι ένα φυσικό φαινόμενο . Είναι σαν τον αέρα , σαν τον ουρανό . Η ευτυχία δεν είναι κάτι που χρειάζεται να αναζητήσεις . Είναι το ίδιο το υλικό  από το οποίο είναι φτιαγμένο το σύμπαν . Πρέπει όμως να κοιτάξεις μπροστά σου . Αν κοιτάξεις στο πλάι , τότε το χάνεις . 

Osho

 "Χ αρά - η ευτυχία που αναβλύζει από μέσα" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου