Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Από την μοναξιά στη μοναχικότητα

  


  Οι άνθρωποι νομίζουν πως όταν είναι μόνοι πρέπει να είναι λυπημένοι . Αυτό είναι απλώς ένας λανθασμένος συνειρμός , μια λανθασμένη ερμηνεία , επειδή όλα όσα είναι όμορφα συμβαίνουν στη μοναχικότητα . . Τίποτα δεν έχει συμβεί μέσα στο πλήθος . Το πέρα συμβαίνει όταν βρίσκεται κανείς μέσα σε απόλυτη μοναχικότητα  , μόνος . 
   Ο εξωστρεφής νους όμως έχει δημιουργήσει μια ιδέα , που έχει ριζώσει πολύ βαθιά σ΄ολόκληρο τον κόσμο - πως όταν είσαι μόνος , νιώθεις άσχημα . Βγες , συνάντησε κόσμο , επειδή η ευτυχία έρχεται ΄ταν βρίσκεσαι μαζί με ανθρώπους . 
   Αυτό δεν είναι αλήθεια . Η ευτυχία που βγαίνει από το να βρίσκεσαι μαζί με ανθρώπους είναι πολύ επιφανειακή και η ευτυχία που συμβαίνει όταν είσαι μόνος είναι τρομερά βαθιά . . Απόλαυσε την λοιπόν . 
  Η ίδια η λέξη ¨μοναξιά " δημιουργεί λύπη μέσα σου .Μην την λες μοναξιά , πες την μοναχικότητα . . Τα λανθασμένα ονόματα προκαλούν πρόβλημα . .Ονόμασε την κατάσταση διαλογισμού - που άλλωστε αυτό είναι - και ο΄ταν συμβαίνει απόλαυσε την ! 
   Τραγούδα κάτι , χόρεψε κάτι ή απλώς κάθισε σιωπηλά κοιτάζοντας τον τοίχο και περιμένοντας να συμβεί κάτι . Περίμενε και σύντομα θα έρθεις να γνωρίσεις μια διαφορετική ποιότητα . .
    Δεν είναι καθόλου λύπη . Από την στιγμή που έχεις γευτεί τη μοναχικότητα από τα βάθη της , όλες οι σχέσεις είναι επιφανειακές . Ούτε καν η αγάπη δεν μπορεί πάει τόσο βαθιά  όσο η μοναχικότητα , επειδή ακόμα και στην αγάπη είναι παρών ο άλλος και η ίδια η παρουσία του άλλου σε κρατάει κοντά στη περιφέρεια . Όταν δεν υπάρχει κανένας και είσαι πραγματικά μόνος , αρχίζεις να βυθίζεσαι μέσα σου . 


   Μην φοβάσαι . στην αρχή αυτό το βύθισμα θα μοιάζει με θάνατο και θα σε περιβάλλει μια θλίψη , επειδή πάντοτε είχες γνωρίσει την ευτυχία όταν βρισκόσουν μαζί με τους ανθρώπους . 
    Απλώς περίμενε λίγο . Βυθίσου λίγο βαθύτερα και θα δεις να εμφανίζεται μια σιωπή και μια ακινησία που έχει χορό μέσα της . Τίποτα δεν κινείται κι όμως το κάθε τι είναι τρομερά γρήγορο - κενό  και όμως γεμάτο .  Τα παράδοξα συναντιούνται και οι αντιθέσεις διαλύονται.
    Κάθισε σιωπηλά , χαλαρά κι όμως σε εγρήγορση , επειδή περιμένεις . Κάτι πρόκειται να κατέβει μέσα σου . Όποτε κάθισε κοιτάζοντας τον τοίχο . δεν υπάρχει πουθενά να πας . Μην έχεις εκεί καμία εικόνα . Έχε ένα άδειο τοίχο . 
    Όταν δεν υπάρχει τίποτα να δεις , σιγά - σιγά , το ενδιαφέρον σου να βλέπεις εξαφανίζεται . . Με το να βλέπεις ένα άδειο τοίχο , εμφανίζεται μέσα σου μια παράλληλη κενότητα . Παράλληλα με τον τοίχο , εμφανίζεται ένας άλλος τοίχος - της μη σκέψης .
     Μείνε ανοιχτός και απολάμβανε .Χαμογέλα ή μερικές φορές μουρμούρισε ένα ήχο ή ταλαντεύσου . Μερικές φορές μπορείς να χορέψεις , συνέχισε όμως να κοιτάζεις τον τοίχο ..Άφησε τον να γίνει αντικείμενο του διαλογισμού σου .
    Πρέπει κανείς  να συμβιβαστεί μια μέρα  με την μοναξιά του . Από την στιγμή που το αντιληφθείς αυτό , η μοναξιά αλλάζει χρώμα , αλλάζει ποιότητα . Η γεύση  της είναι τελείως διαφορετική . Τότε γίνεται μοναχικότητα . τότε δεν είναι απομόνωση , είναι μοναχικότητα . 
  Η απομόνωση έχει μιζέρια μέσα της . η μοναχικότητα είναι εκτεταμένη ευδαιμονία

OSHO - " Βουτιές στον ωκεανό της ζωή" .




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου