Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Η επίτευξη της ευτυχίας: Ευθυγραμμίστε τις επιλογές του σήμερα με τα όνειρα σας για το μέλλον


 TOM MUHA, For The Capital



 Παρά το ότι  την τελευταία δεκαετία  έχουν γραφτεί πολλά σχετικά με τις επιστημονικές ανακαλύψεις που αφορούν το πώς μπορεί κάποιος να δημιουργήσει υψηλότερα επίπεδα επιτυχίας και ικανοποίησης στη ζωή του , οι άνθρωποι ακόμα αναρωτιούνται: «Πώς μπορώ να το πετύχω αυτό στη ζωή μου; »

Έχω δει πολλούς ανθρώπους να βελτιώνουν τη ζωή τους με την εφαρμογή των αρχών της θετικής ψυχολογίας. Όμως η αλλαγή γίνεται  μόνο όταν οι άνθρωποι , έχουν ένα σκοπό που τους ωθεί να καταβάλουν την προσπάθεια. Συχνά ο σκοπός αυτός προκύπτει από κάποια πτυχή της ζωής μας, που είναι επώδυνη. Ψυχικός πόνος προκύπτει όταν οι πεποιθήσεις μας ,  είναι σε αντίθεση με τις ενέργειές μας. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα :
-        -  Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι μόνο ο γάμος από αγάπη μπορεί να τον κάνει ευτυχισμένο , παρόλα αυτά να είναι συναισθηματικά απόμακρος .

-         - Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι είναι σημαντικό να έχει  ένα υγιές σώμα, αλλά η καθημερινή συμπεριφορά του να είναι αντίθετη :  να κάνει κατάχρηση στο φαγητό ή το ποτό ή και να καπνίζει .

-       - Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι για την ψυχική του ηρεμία και την μακροχρόνια ειρήνη του μυαλού του , είναι σημαντική η αποταμίευση για την συνταξιοδότηση, αλλά ξοδεύει όλα του  τα χρήματά  αντί να προσπαθεί να   αποταμιεύσει .


Μόνο με την ευθυγράμμιση των σημερινών επιλογών μας με τα όνειρα και τις επιθυμίες μας για το μέλλον,  θα είμαστε  σε θέση να επιτύχουμε την ευτυχία.

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία αλλαγής είναι να δεχτούμε  ότι , δεν είμαστε στο σημείο όπου  θα θέλαμε  να είμαστε. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να νιώσουμε άβολα ή και δυσάρεστα και να θεωρήσουμε ότι  είναι αδύνατο να αλλάξουμε την  κατάστασή μας. Αλλά αυτό ισχύει μόνο αν εμείς οι ίδιοι  αποφασίσουμε ότι έτσι είναι .
Η αλλαγή της συμπεριφοράς μας αρχίζει αλλάζοντας τον τρόπο που σκεπτόμαστε. Οι σκέψεις μας αποτελούνται από εικόνες και αυτο-συζήτηση που  συμβαίνει στο μυαλό μας. Σχεδόν πάντα πρόκειται για μια διαδικασία χωρίς λογοκρισία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε προσοχή και έτσι να ελέγξουμε τις σκέψεις μας και αυτός είναι  τρόπος με τον οποίο δημιουργούμε  την ιστορία της ζωής σας.
Χωρίς συνειδητό έλεγχο πάνω από τις σκέψεις μας, απλά αντιδρούμε  στα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή σας. Καταναλώνουμε το μεγαλύτερο μέρος της ψυχικής μας ενέργειας προσπαθώντας να προστατευτούμε από ότι θα μπορούσε να μας προκαλέσει θυμό, θλίψη, απογοήτευση, ταραχή και άλλα δυσάρεστα  συναισθήματα .

Ωστόσο, είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε τη σκέψη μας προστατευτικά . Μπορούμε  να μάθουμε  να εστιάζουμε το μυαλό μας στα θετικά αποτελέσματα που είναι σημαντικά για εμάς. Μπορούμε  να δημιουργήσουμε την ιστορία της ζωής μας, μπορούμε να οραματιστούμε  ένα αίσιο τέλος. Μπορούμε  να φανταστούμε  ένα ταξίδι χαρούμενο που προχωρεί σταθερά  παρά τις προκλήσεις του παρελθόντος, και που καταλήγει στο σημείο που θέλουμε .

Είναι εντάξει να ακούμε την φωνή της αμφιβολίας μέσα μας. Απλά δεν  επιτρέπουμε σε  αυτή τη φωνή να κυριαρχήσει στη σκέψη μας. Όταν προκύπτουν ερωτήματα στο μυαλό μας, μαθαίνουμε  να μετατοπίζουμε  τη σκέψη μας προς τη δημιουργία πιθανών  λύσεων .

Όταν μας συμβαίνουν καλά πράγματα, νιώθουμε ευγνωμοσύνη . Χρησιμοποιούμε  το συμβάν για να ενισχύσουμε  τον εαυτό σας και τους άλλους που προχωρούν προς τους στόχους τους . Όταν συμβαίνουν ατυχίες , λέμε  στον εαυτό μας ότι είναι κάτι προσωρινό και επικεντρωνόμαστε  στην εξεύρεση μιας άλλης προσέγγισης  έτσι ώστε  να αρχίσουμε  να κινούμαστε πάλι  προς τα εμπρός .

Οι  έρευνές έχουν δείξει  ότι χρησιμοποιώντας την  μέθοδο δοκιμής και λάθους στα πλαίσια ενός  μοντέλου τεσσάρων βημάτων οι ενήλικες μπορούν να μάθουν νέες δεξιότητες. Πρώτον, οι άνθρωποι ακούνε μια  νέα πληροφορία. Δεύτερον,  την χρησιμοποιούν στο σημείο που είναι συναφής με τη δική τους ζωή. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι αρχίζουν να πειραματίζονται με το πώς μπορούν να εφαρμόσουν τη νέα μάθηση στη ζωή τους, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι θα πρέπει να εξασκηθούν  για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να γίνουν καλοί στη χρήση  των νέων δεξιοτήτων τους. Πλησιάζουν τη νέα μάθηση με τη νοοτροπία ότι θα προσπαθήσουμε για λίγο, και στη συνέχεια θα προβληματιστούν σχετικά με το πόσο καλά δουλεύει ,  έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν συνεχώς βελτιώσεις για τις προσπάθειές τους.

Για παράδειγμα, μάθατε ότι  τα ευτυχισμένα ζευγάρια έχουν μεταξύ έξι με 12 θετικές αλληλεπιδράσεις ,  για κάθε αλληλεπίδραση που οδηγεί σε αρνητικά συναισθήματα. Θέλετε να νιώσετε καλύτερα μέσα στο γάμο σας, έτσι αρχίζετε να παρακολουθείτε τον αριθμό των φορών που έχετε θετικά συναισθήματα απέναντι στον σύντροφο σας  , σε σχέση με  τις φορές που έχετε αρνητικά. Αν υποθέσουμε ότι αντιλαμβάνεστε ότι οι δύο  σας έχετε μόνο περίπου τρείς θετικές αλληλεπιδράσεις  για κάθε αρνητική, τότε μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε κάποια βήματα που να αυξάνουν την πιθανότητα να νιώστε θετικά . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανταπόδοση εκ μέρους του συντρόφου σας και έτσι ο συσχετισμός θετικό προς αρνητικό ανεβαίνει σε 7:1 . Είστε τώρα πολύ πιο ευτυχισμένοι, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο εύκολο να μην εκνευρίζεστε , όταν κάτι αρνητικό συμβαίνει. Επειδή αισθάνεστε πολύ καλύτερα για τον σύζυγό σας, είστε πιο δεκτικοί σε οποιαδήποτε σεξουαλική ανοίγματα. Τα πράγματα γίνονται πραγματικά καλύτερα στο γόμο σας ! .

Ο Δρ Tom Muha είναι ένας ψυχολόγος που ασκούν  το επάγγελμα του στην Ανάπολη. Προηγούμενα άρθρα μπορούν να βρεθούν στο www.achievinghappiness.com. Για να επικοινωνήσετε μαζί του, καλέστε 443-454-7274 ή στο email drtom@achievinghappiness.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου