Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ουτζάι πραναγιάμα















Η λέξη ουτζάι σημαινει ¨νικηφόρος " . Έτσι ουτζάι είναι η πραναγίαμα που απολευθερώνει απο τα δεσμά .



Η τεχνική της ουτζάι πραναγιάμας

Ξαπλώστε άνετα ανάσκελα και χαλαρώστε.Μπορείτε να καθίσετε και σε μιά άνετη στάση διαλογισμού Κλείστε τα μάτια και χαλαρώστε ολόκληρο το σώμα Φέρτε την επίγνωση στην αναπνοή, στα ρουθούνια  και αφήστε την να γίνει ήρεμη και ρυθμική .
Όταν ο ρυθμός της γίνει σταθερός τοποθετείστε την άκρη της γλώσσας σας στον ουρανίσκο. 
Ο κύκλος της αναπνοής είναι ο εξής:  Έχουμε κλειστό το στόμα. Εκτελούμε βαθιά εισπνοή με μερική φραγή της γλωττίδας που βρίσκεται στο πάνω τμήμα του λάρυγγα, ανάμεσα στις φωνητικές χόρδες  
.Παράγεται στο λαιμό ένας ήχος απαλού ροχαλητού , σαν την αναπνοή ενός μωρού που κοιμάται . Αν γίνεται σωστά θα υπάρχει και ταυτόχρονη σύσπαση της κοιλίας . Αναπνέουμε με τον θώρακα. Κάνουμε εκπνοή κρατώντας την φραγή. Σε μερικούς κύκλους επημηκύνετε τις εκπνοές σας έτσι ώστε να έχει η αναπνοή σας την αναλογία 1:2 (η εκπνοή διαρκεί 2 φορές περισσότερο). Διατηρούμε τον αργό γενικό ρυθμό της αναπνοής. Ο ήχος που παράγεται θα γίνει ο δάσκαλός σας: αν κάνετε σωστά την ουτζάι πραναγιάμα  πρέπει να είναι στην ίδια ένταση και να έχει τον ίδιο τόνο.Ο ήχος δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατός . Πρέπει να μπορεί να τον ακούει ο ασκούμενος , αλλά όχι κάποιος άλλος , εκτός αν βρίσκεται πολύ κοντά .
Ευεργετήματα: ;

Η ουτζάι ανανοή εντάσσεται στις ηρεμιστικές πραναγιάμας και έχει την τάση να θερμαίνει το σώμα .Ηρεμεί το νευρικό σύστημα και γαληνεύει τον νού .Εχει χαλαρωτική επίδραση σε παραψυχικό επίπεδο γι αυτό και ονομάζεται και " παραψυχική αναπνοή " .
Η ουτζάι πραναγιάμα επιμηκύνοντας τις εκπνοές επιβραδύνει τον ρυθμό της καρδιάς  και  βοηθάει στην ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και διώχνει την αϋπνία.Ανακουφίζει απο την κατακράτηση υγρών .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου